MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Grönkålssoppa med ris a la Malta

Vår Vinter
grönkålssoppa på fryst grönkål, ägghalvor Ta en paus i julbordsätandet och njut en talllrik grönkålssoppa, ägghalva och en skinkmacka. Avluta med Ris a la Malta och jordgubbssylt.
Gör så här
Börja med Ris a la Maltan och förvara den sedan i kylskåpet medan soppan kokar: Rör ned mjölk i gröten och smaksätt med hälften vaniljsocker och hälften vanligt socker. Vispa grädden till styvt skum och vänd försiktigt ner i smeten.
Dags för soppan: Skala lök och potatis. Finhacka löken och skär potatisen i små kuber. Skölj och strimla purjolöken.
Hetta upp rapsoljan i en kastrull som rymmer soppan. Fräs lök och potatis. Häll på vatten och tillsätt buljong, antingen som tärning eller gelé. Koka upp och låt koka tills potatisen nästan är mjuk.
Hårdkoka äggen: Lägg i kallt vatten. Koka upp, börja ta tid och koka i 7-8 minuter. Spola äggen i kallt vatten. Skala äggen och skär i halvor.
Tillsätt grönkålen och purjolöken. Koka upp och späd ev. med mer vatten. Smaka av med salt och peppar.
Servera soppan med en stor knäckemacka med senap och skinka. Lägg ägghalvorna i soppan.
Avsluta måltiden med Ris a la Malta och jordgubbssylt.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Grönkål fryst   750 g
  Lök gul   2 st
  Potatis, mellanstora   4 st
  Purjolök   200 g
  Rapsolja   1 msk
  Vatten   5 dl
  Grönsaksbuljong   10 g
  Salt, svartpeppar   0
  Ris a la Malta:  
  Risgrynsgröt   500 g
  Vispgrädde fett 40 %   1 dl
  Mellanmjölk fett 1,5 % berik   1 dl
  Socker   1 tsk
  Jordgubbssylt   2,5 dl
  Tillbehör:  
  Julskinka kokt fett 4,5 %   8 skiva
  Hårt bröd fullkorn råg fibrer   1 kakor
  Senap svensk   4 tsk
  Ägg ekologiskt   4 st
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 680 kcal 625 - 875 kcal
Protein 27 g 19 - 38 g
Fett 23,9 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 10 g Max 9 g
Kolhydrater 83 g Min 75 g
Fibrer 12 g Min 9 g
C-vitamin 95 mg Min 22 mg
Folat 160 mcg Min 120 mcg
Järn 3,2 mg Min 3,8 mg
Zink 3,2 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Blandar du Ris a la Maltan med hackad sötmandel får du dansk Malta som brukar ersätta vår tomtegröt vid jul. Vill du snåla på det mättade fettet, minska mängden vispgrädde... Äter du inte fläsk byter du skinkan mot ost eller kanske ännu hellre hoummos.

 


Nordic Organic FoodFair
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
Vetekaka
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Vi tänker ekologiskt
KRAV certifiera din restaurang