MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Ärtsoppa med solplättar och kaneläpple

Vår Höst Vinter
vegetarisk ärtsoppa med extra smak En tallrik varm ärtsoppa smakar bra mörka höstkvällar, kalla vinter- och blåsiga vårdagar.
Avsluta på traditionellt vis med plättar, kanske solplättar med äppelrasp.
Till fest hör en kopp rykande hett punch till ärtsoppan...
Gör så här
Rensa bort skräp från ärterna. Lägg ärterna i dubbel mängd vatten. Låt ligga i blöt minst 8 timmar men gärna dubbla tiden.
Koka upp ärterna i blötläggningsvattnet. Låt koka i 5 minuter. Häll av kokvattnet. Häll på 1 liter nytt kallt vatten. Låt koka upp igen.
Skala moroten, lökarna och en bit ingefära. Skiva moroten, ingefära och dela lökarna. Lägg i ärtkoket. Koka i 60 minuter. Tillsätt buljongen och salt.
När ärterna är mjuka, smaka av med salt, svartpeppar och timjan. Späd med mer vatten till lagom soppkonsistens. Servera gärna ärtsoppan med några matskedar strimlad purjolök och senap av svensk typ.
Dags för solplättarna: Gör en mindre sats som ger 6-7 plättar per portion. Vispa ihop mjölk, mjölsorterna, salt med ägg, riven morot och rapsolja. Stek i smöret och servera med äppelrasp smaksatt med kanel.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Gröna el gula ärter torkade   350 g
  Morot   1 st
  Lök gul röd   2 st
  Ingefära, färsk   15 g
  Vatten   1 l
  Grönsaksbuljong   10 g
  salt, svartpeppar, timjan   0
  Purjolök   150 g
  Senap svensk   1 dl
  Solplättar:  
  Morot   1,5 dl
  Ägg ekologiskt rått   2 st
  Havrekli   1 dl
  Vetemjöl berikat   1 dl
  Mjölk, eko fett 3 %   2 dl
  Rapsolja   2 msk
  Salt   0,5 tsk
  Smör fett 80 %   2 msk
  Äppelrasp:  
  Äpple m skal   2 st
  Kanel   1 msk
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 680 kcal 625 - 875 kcal
Protein 31 g 19 - 38 g
Fett 21,1 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 6,9 g Max 9 g
Kolhydrater 82 g Min 75 g
Fibrer 17 g Min 9 g
C-vitamin 23 mg Min 22 mg
Folat 113 mcg Min 120 mcg
Järn 7,8 mg Min 3,8 mg
Zink 4,8 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Knäckemackor med ost- eller skinka är bra alternativ till plättar. Avsluta då med en färsk frukt i säsong.
Ett utförligt recept på solplättar finns under vardagsmat / plättar och pannkaka
Semlor är förstås också ett alternativ. När det är semmeldags...

 


Nordic Organic FoodFair
Vi tänker ekologiskt
KRAV certifiera din restaurang
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Vetekaka
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.