MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Adventskaka med saffran

Vinter
ekologisk sockerkaka med saffran utan E-nummer Fresta med en läcker kaka i advent.
Bottnen är en vanlig fin sockerkaka som inte bakas med bakpulver. Vi är många som inte gillar smaken av bakpulver och pulvert är faktiskt helt onödigt. Kakan reser sig fint utan E-nummer.
Gör så här
Värm ugnen till 175 grader.
Smält smöret. Pensla i en ringform med någon matsked smält smör och "bröa" (=dofta över och vicka runt) med lite vetemjöl.
Stöt saffranet i en liten mortel med hjälp av en aning socker. Lös upp saffranet i det smälta smöret.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Vänd växelvis ner vetemjöl och saffranssmör. Blanda snabbt och försiktigt. Häll i formen.
Sätt in i nedre delen av ugnen. Börja ta tid. Hacka mandeln, det är snyggare om den är skållad först men det är inte nödvändigt. Strö över hackad mandel och russin när kakan varit i ugnen i 12-13 minuter.
Grädda klart i ytterligare ca 35-40 minuter. Kakan ska ha släppt kanten och ha fin färg. Ta ut formen, låt kakan vila i 5 minuter innan du lägger den på ett fat.
INGREDIENSER
1 sats Uppdatera

   RåvaraMängd
  Saffran, 1 kuvert =0,5 g   0,5 g
  Smör fett 80 %   100 g
  Ägg ekologiskt   3 st
  Socker   2,5 dl
  Vetemjöl   2,5 dl
  Sötmandel   5 msk
  Russin   5 msk
Näringsämne Mängd
Energi 2860 kcal
Protein 49 g
Fett 128,8 g
Mättade fettsyror 62,9 g
Kolhydrater 371 g
Fibrer 10 g
C-vitamin 3 mg
Folat 217 mcg
Järn 9 mg
Zink 5,4 mg

Kakan ger ca 12 bitar. Varje bit ger då 240 kcal och 5 g mättat fett. Sockermängden per bit är 19 g, lite drygt 1 msk. Ingen hälsokost utan just lördagsgodis i advent.
Bakpulver, bikarbonat, hjorthornssalt är s.k. kemiska jäsningsmedel. Säkert helt ofarliga men tyvärr förstör den B-vitaminerna i bakverket. Spelar ingen roll när man bakar kakor men däremot är det synd om man bakar nyttigt matbröd, matscones eller gör mättande pannkakor.
Istället för smör kan du använda mjölkfritt margarin eller 3/4 dl neutral olja + 1/4 dl vatten. Då sjunker mängden mättat fett till nästan noll.

 


Vi tänker ekologiskt
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Nordic Organic FoodFair
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
Vetekaka
KRAV certifiera din restaurang