MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Kycklingspett med grillade grönsaker

Sommar Höst
grillmat marinad frestande fredagsmys persikor Tänd grillen och grilla snabbt tunna spett av kyckling samtt grönsaker som paprika, zucchini och lök. Extra rosmarin och pressad citron är bästa kryddan.
Gör så här
Rör ihop en marinad av pressad citron, sojasås, olivolja, skivad vitlök, peppar och rosmarin.
Skär kycklingfiléerna i strimlor, 2-3 stycken per filé brukar vara lagom. Lägg filéerna i marinaden. Låt dra medan kolen falnar till glöd och restten av ingredienserna förbereds.
Lägg grillspetten av trä i blöt; så brinner de inte upp i hettan.
Skölj och skär varje paprika i 4-5 bitar, skiva zucchinin längs med till långa skivor och skär den späda löken i halvor. Blasten ska vara kvar. Pensla grönsakerna med olivolja.
Dags för den krossade potatisen. Skrubba färsk potatis medan "gammel" potatis måste skalas. Skär i bitar och koka mjuk i vatten som precis täcker.
Rör ihop olivolja, hackad koriander och pressad vitlök. Häll blandningen över den kokta men avrunna potatisen, spar någon deciliter potatisspad. Låt potatisen vara kvar i kastrullen så behålls värmen bäst. Grovhacka/mosa potatisen och späd med potatisspad till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar. Lägg på lock och ställ åt sidan.
Trä upp kycklingen på spett. Grilla kycklingen och grönsakerna när kolen vitnat. Se upp det går snabbt eftersom både grönsaker och kycklingfiléer är tunna.
Strö lite salt, peppar och rosmarin över det färdiggrillade. Servera med citronklyfta och den krossade potatisen.
Duka fram mjukt brytbröd och kanske lite bordsmargin till den hungrige eller bjud på en sallad vid sidan om.
Persikor, melon, svenska bär eller någon annan frukt i säsong smakar bra som efterrätt.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Kyckling bröst kött kycklingfilé   400 g
  Citron   1 st
  Sojasås   2 msk
  Olivolja   2 msk
  Svartpeppar   2 krm
  Rosmarin   2 tsk
  Vitlök   1 klyft
  Grillade grönsaker:  
  Paprika röd   2 st
  Zucchini squash courgette   400 g
  Lök gul, färsk knipplök   2 st
  Olivolja   2 msk
  Krossad potatis:  
  Potatis   10 st
  Olivolja   2 msk
  Persilja eller färska korianderblad   1 dl
  Vitlök   1 klyft
  Potatisspad   0,5 dl
  Salt, peppar   0
  Tillbehör:  
  Citron   1 st
  Rågbröd, mjukt osötat   4 skiva
  Bordsmargarin eko   4 tsk
  Persika eller annan frukt   4 st
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 750 kcal 625 - 875 kcal
Protein 34 g 19 - 38 g
Fett 25,3 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 4,2 g Max 9 g
Kolhydrater 87 g Min 75 g
Fibrer 17 g Min 9 g
C-vitamin 287 mg Min 22 mg
Folat 201 mcg Min 120 mcg
Järn 3,9 mg Min 3,8 mg
Zink 3 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Vegetariskt recept: Ersätt kycklingen med quornfilé i strimlor. Samma marinad kan användas.
Istället för krossad potatis smakar det bra med pasta eller kokta gryn av något slag.

 


SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Vi tänker ekologiskt
Vetekaka
Nordic Organic FoodFair
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
KRAV certifiera din restaurang