MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Grönsakslasagne

Vår Höst Vinter
 vegetarisk lasagne röda linser Grönsakslasagne tillhör de där vegetariska rätterna som brukar falla även skeptiska köttätare på läppen. Ingen saknar köttet i denna mustiga lasagne med tomat, linser, spenat och ostsås.
Gör gärna en sats för 10 och ställ till med kalas. Använd då ugnens långpanna som form.
Gör så här
Börja med att koka linssåsen, gärna på röda linser: Skölj linserna och låt dem rinna av. Skala och finhacka lök, vitlök, morort. Hetta upp 2 msk olja i en kastrull och fräs grönsakerna några minuter.
Häll på linser, krossade tomater, vin och en mindre mängd vatten. Låt koka tills linserna mjuka. Det tar ca 10 minuter för röda. Späd med mer vatten så att såsen blir riktigt flödig.
Smaka av med tomatpuré, salt och svartpeppar. Ställ åt sidan.
Tina spenaten och fräs den lätt i lite rapsolja.
Gör ostsåsen. Vispa ut vetemjölet i ungefär 1 dl mjölk. Vispa i resten av mjölken. Koka upp under ständig omrörning. Låt koka några minuter. Drag från värmen och vänd ner osten. Smaka av med salt, peppar och riven muskot.
Varva lasagneplattor med tomatsås, hel spenat i en ugnsform. Häll till sist över ostsåsen.
Placera lasagnen i mitten i kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda i cirka 35 minuter tills lasagnen fått fin färg och plattorna känns mjuka.
Bjud på en råkosttallrik med vinägerdressing vid sidan om och fresta med en fruktsallad till dessert.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Lasagneplattor, 1 st = 17 g   150 g
  Linser torkade   1,5 dl
  Lök gul röd   1 st
  Vitlök   1 klyft
  Morot   1 st
  Rapsolja   3 msk
  Tomater krossade konserv m lag   400 g
  Rödvin 12 vol. %   1 dl
  Vatten   4 dl
  Tomatpuré konserv konc   30 g
  Salt, svartpeppar, oregano   0
  Spenat fryst   250 g
  Ostsås:  
  Vetemjöl berikat   4 msk
  Ekologisk mellanmjölk fett 1,5 %   8 dl
  Hårdost fett 17 %   75 g
  Salt, vitpeppar, riven muskot   0
  Salladstallrik:  
  Råkost u dressing   200 g
  Dressing olja fett ca 45 %   4 msk
  Fruktsallad:  
  Apelsin   2 st
  Grapefrukt   1 st
  Kumquat   4 st
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 745 kcal 625 - 875 kcal
Protein 32 g 19 - 38 g
Fett 24,4 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 6 g Max 9 g
Kolhydrater 87 g Min 75 g
Fibrer 13 g Min 9 g
C-vitamin 117 mg Min 22 mg
Folat 309 mcg Min 120 mcg
Järn 4,8 mg Min 3,8 mg
Zink 4 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Välj en ugnssäekr form som är ca: 20 x 30 cm.
Gör gärna tomatsåsen ännu mustigare med fler sorters rotfrukter.
Vegan? Byt mjölken mot havredryck och osten mot en klick tahini; sesampasta.

 


Vi tänker ekologiskt
KRAV certifiera din restaurang
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Nordic Organic FoodFair
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
Vetekaka