MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Morotstzatziki

Vår Höst Vinter
Istället för att blanda avrunnen eller matyoghurt med gurka kan du göra en turkisk variant; Blanda ner grovt riven och lättfräst morot istället. Rotfrukter ju nästan alltid ett bra alternativ till växthusodlade grönsaker. Morotstzatziki blir dessutom vacker guldfärgad och mycket god.
Gör så här
Häll yoghurten genom ett kaffefilter. Efter 1-1,5 timme är yoghurten lagom fast.
Skala moroten och grovriv den. Hetta upp oljan i en stekpanna. Låt moroten mjukna utan att ta färg. Rör om då och då. Ta upp moroten och lägg i en skål. Låt svalna.
Blanda morotsfräset med den avrunna yoghurten. Pressa i vitlök. Blanda i mynta och salt.
Recept på traditionell grekisk tzatziki hittar du här.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Yoghurt naturell fett 3 %   4 dl
  Morot, stora   2 st
  Rapsolja   1 msk
  Vitlök   1 klyft
  Mynta, torkad eller färsk   0,5 tsk
  Salt   2 krm
Näringsämne Mängd
Energi 105 kcal
Protein 4 g
Fett 6,4 g
Mättade fettsyror 2,2 g
Kolhydrater 8 g
Fibrer 1 g
C-vitamin 2 mg
Folat 20 mcg
Järn 0,1 mg
Zink 0,5 mg

Släng inte bort vasslan! Den är jättebra att baka med eller använda som startkultur vid mjölksyrejäsning av grönsaker. Vasslan innehåller mycket kalcium.
Även andra rotfrukter blir goda att riva fint, fräsa lätt och blanda med yoghurt av något slag.

 


Nordic Organic FoodFair
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Vetekaka
Vi tänker ekologiskt
KRAV certifiera din restaurang
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.