MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Soppa med kikärter, vete och gröna blad

Vår Sommar Höst Vinter
Glöm alla tunna buljonger. Koka en mustig och mättande soppa på mangold eller spenat, kikärter och vetekorn av något slag.
Gör så här
Skala och grovhacka lök och vitlök.
Hetta upp oljan och fräs lök och vitlök lätt. Häll på matvetet och tillsätt dessutom vatten. Salta och peppra. Koka i 10-15 minuter under lock tillsammans med kikärter.
Förbered resten av grönsakerna under tiden. Skölj mangoldbladen noga och strimla dem grovt. Lägg i mangoldblad i soppan och koka ytterligare 5 minuter tills matvetet är helt mjuka. Smaka av med mer salt och peppar samt lite pressad citron.
Bröd, smör eller bordsmargarin behövs för att man ska bli tillräckligt mätt och dessutom gärna en färsk frukt till avslutning.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Mangold, spenat, hela blad frysta eller färska   400 g
  Kikärter torkade kokta eller från burk   4 dl
  Lök gul, stor   1 st
  Vitlök   1 klyft
  Olivolja   3 msk
  Dinkel, kokt eller halva mängden okokt matvete   6 dl
  Vatten   1 l
  Salt   1 tsk
  Svartpeppar   2 krm
  Citronjuice färskpressad   2 msk
  Tillbehör:  
  Rågbröd osötat fibrer ca 9 %   8 skiva
  Bordsmargarin mjölkfri fett 70% berikad typ Carlshamn   8 tsk
  Päron, nektarin eller annan frukt   4 st
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 645 kcal 625 - 875 kcal
Protein 19 g 19 - 38 g
Fett 21,1 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 4,2 g Max 9 g
Kolhydrater 82 g Min 75 g
Fibrer 26 g Min 9 g
C-vitamin 43 mg Min 22 mg
Folat 149 mcg Min 120 mcg
Järn 6,6 mg Min 3,8 mg
Zink 4 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Matvete liksom förkokt kamutvete behöver inte blötläggas och kokar snabbt medan dinkelkorn kräver både blötläggning och längre koktid.
Glutenfritt?
Byt vetekornen mot bovete, quinoa eller risnudlar. Ris ger dock inte lika bra näring: mindre energi, mindre protein och mineraler som övriga korn.
Och så förstås glutenfritt bröd.

 


SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
Vetekaka
Nordic Organic FoodFair
KRAV certifiera din restaurang
Vi tänker ekologiskt