MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Couscous med räkor och grönt

Vår Sommar Höst Vinter
snabb mat för klimatsmarta Couscous är en bra räddare när tiden är knappt och ett klimatsmart alternativ till ris. Har du dessutom räkor i buljong (lång hållbarhet) eller några frysta i frysen kan du snabbt fixa en närande och läcker måltid.
Räkna med att 450 g oskalade räkor motsvarar 150-175 g skalade räkor.
Obs: Rätten är perfekt att laga till en eller två.
Gör så här
Häll couscousen i en skål som rymmer hella rätten. Koka upp buljongen med skivad morot. Låt puttra tills moroten är mjuk. Lägg i ärterna precis mot slutet. Passa på att skala räkorna medan buljongen kokar.
Tillsätt olja, vinäger och hackad lök till buljongen. Häll över couscousen. Låt stå i 5 minuter. Skala klart räkorna.
Rör om couscousen med en gaffel så den blir fluffig. Vänd ner räkor, gurka i små bitar och basilikahack. Strö över sesamfrön.
Avsluta måltiden med en frukt. Kanske en mättande banan?
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Couscous   4 dl
  Fiskbuljong   1 tärn
  Vatten   4 dl
  Morot, stor   200 g
  Gröna ärter, frysta   4 dl
  Äppelcidervinäger ättiksyra 7 %   2 msk
  Olivolja   5 msk
  Lök gul   1 st
  Gurka   0,3 st
  Räkor, oskalade   450 g
  Basilika, färsk eller persilja   4 msk
  Sesamfrön torkade   3 msk
  Tillbehör:  
  Banan   4 st
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 795 kcal 625 - 875 kcal
Protein 37 g 19 - 38 g
Fett 22,5 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 3,5 g Max 9 g
Kolhydrater 104 g Min 75 g
Fibrer 12 g Min 9 g
C-vitamin 36 mg Min 22 mg
Folat 123 mcg Min 120 mcg
Järn 4,8 mg Min 3,8 mg
Zink 4 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Det finns MSC märkta räkor i buljong och frysta dito förutom färska.
Självklart går det lika bra med musslor i buljong eller kanske rester av kokt fisk.
Eller varför inte göra en helt vegetarisk rätt med rökt eller marinerad tofu i bitar?

 


Nordic Organic FoodFair
Vi tänker ekologiskt
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
KRAV certifiera din restaurang
Vetekaka