MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Pesto med bönor och pasta

Vår Sommar Höst
Köp färdig ekologisk pesto eller gör din egen; Det går snabbt och blir fräscht och gott. Med köpt pesto blir detta en måltid för alla säsonger. Vegetarisk mat som passar även älskare av kött. Komplettera pastan med bönor och sallad för att få en balanserad och hälsosam måltid.
Gör så här
Börja med att göra peston: Grovhacka stjälkarna till basilikan. Grovhacka också mandeln. Riv parmesanen. Skiva vitlöken och skär potatisen i bitar.
Mixa allt utom olivolja till ett grovt mos. Tillsätt oljan i en fin stråle medan maskinen går. Smaka av med vinäger, salt och peppar. Späd eventuellt med vatten till lagom konsistens.
Koka pastan enligt instruktioner på paketet.
Skölj av bönorna. Spadet i burkarna är sällan gott.
Blanda den färdigkokta pastan med peston. Vänd också ner bönorna.
Bjud på en salladstallrik med strimlad salladskål, bitar av grapefrukt, några droppar olja samt en aning dragon antingen före eller efter pastan.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Basilika blad   1,5 dl
  Sötmandel torkad   3 msk
  Parmesanost riven fett 30 %   4 msk
  Vitlök   1 klyft
  Potatis kokt m skal   0,5 st
  Olivolja   3 msk
  Äppelcidervinäger ättiksyra 7 %   0,5 msk
  Salt, peppar   0
  Vatten   0
  Pasta makaroner spaghetti   400 g
  Röda bönor torkade kokta u salt   6 dl
  Sallad:  
  Salladskål eller sommarkål, strimlad   120 g
  Grapefrukt   1 st
  Rapsolja   2 msk
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 755 kcal 625 - 875 kcal
Protein 28 g 19 - 38 g
Fett 24,5 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 4 g Max 9 g
Kolhydrater 99 g Min 75 g
Fibrer 14 g Min 9 g
C-vitamin 65 mg Min 22 mg
Folat 245 mcg Min 120 mcg
Järn 4,2 mg Min 3,8 mg
Zink 3 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Allergitips: Tål du inte nötter och frön? Byt mandeln mot pumpakärnor.
Gör gärna en dubbel sats pesto och frys in hälften till nästa gång du är sugen på hemlagad pesto.
Vegan? Byt parmesanosten antingen mot mer nötter och extra olivolja eller tag en vegansk ost.

 


Vi tänker ekologiskt
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
Nordic Organic FoodFair
KRAV certifiera din restaurang
Vetekaka