MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Musslor med citron

Vår Höst Vinter
Musslor tar hand om havens överflöd av näring. Desto mer musslor vi äter ju bättre. Vilken tur då att musslor är så läckert. Med citron, vitlök, bladselleri, persilja är det särskilt smakfullt till pasta.
Dessutom är musslor på burk, antingen som konserv eller i plastlåda, snabb och lättlagad mat.
Gör så här
Riv skalet av citronen och pressa ut saften. Ställ åt sidan så länge.
Koka pastan.
Skala och skiva vitlöken. Skölj och strimla selleri, zucchini, purjolök och persilja. Hetta upp oljan. Fräs löken och grönsakerna i oljan tills de mjuknat utan att ta färg.
Smaka av spadet från musslorna. Är det gott; använd det om inte späd grönsakerna med buljong. Koka upp. Blanda i citronskal, pressad citron, socker och smaka och med salt och peppar. Blanda i persiljan. Häll såsen över den nykokta pastan.
Bjud på en tallrik råkost som "förrätt" med en god dressing eller morotstzatziki som du hittar under rubriken "Råkost och sallad". Avsluta måltiden med ett äpple eller annan favoritfrukt.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Musslor konserv u lag, ca   250 g
  Citron, saft och skal   1 st
  Vitlök   2 klyft
  Stjälkselleri   100 g
  Zucchini squash courgette   1 st
  Purjolök, mindre   1 st
  Persilja, koriander blad   1 dl
  Rapsolja   3 msk
  Fiskbuljong eller musselspad   100 g
  Socker   1 tsk
  Salt, peppar   0
  Tillbehör:  
  Pasta makaroner spaghetti   400 g
  Råkost   400 g
  Rapsolja   3 msk
  Äppelcidervinäger ättiksyra 7 %   2 msk
  Örtsalt   0
  Äpple m skal   4 st
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 775 kcal 625 - 875 kcal
Protein 27 g 19 - 38 g
Fett 23,4 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 2 g Max 9 g
Kolhydrater 106 g Min 75 g
Fibrer 14 g Min 9 g
C-vitamin 97 mg Min 22 mg
Folat 134 mcg Min 120 mcg
Järn 7,6 mg Min 3,8 mg
Zink 4,1 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Till pasta med fisk eller skaldjur använder man i Italien aldrig riven ost. Vill du ha mer smak strö över lite chilipeppar.
Var noga att lämna konservburkar till återvinning. Då sparas 80 % av tillverkningsenergin för förpackningen.

 


Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Nordic Organic FoodFair
Vetekaka
Vi tänker ekologiskt
KRAV certifiera din restaurang