MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Dolmar av gröna blad och svamp

Sommar Höst Vinter
Det här är faktiskt inte alls så komplicerat som det kan tyckas. Lite pyssel och en del tid krävs dock. Men resultatet är superbt. En bra rätt att bjuda skeptiker till grön mat på.
Fresta först med en läcker avokado- och bönsallad.
Bladen på bilden kommer från mangold av olika färger.
Gör så här
Börja med att förvälla de gröna bladen. Skölj bladen. Lägg i en stor kastrull. Häll på ca 1 liter kokande vatten. Koka upp och låt koka någon minut. Häll av, men spar kokspadet. Läggg bladen i ett durkslag och spola snabbt av med iskallt vatten. Låt rinna av och svalna.
Förbered fyllningen: Skala och finhacka löken. Hetta upp oljan och fräs löken lätt. Tillsätt svamp och låt koka ihop något. Drag från värmen. Rör ner de kokta dinkelkornen och bind ihop lite med sojamjölet. Smaka av med rosmarin, salt och peppar. Tycker du att svampen är för tam byt saltet mot några droppar sojasås. Låt fyllningen svalna.
Dags för såsen: Använd gärna en vid pannan som rymmer hela rätten. Skala löken, hacka fint och fräs i oljan till löken är mjuk. Häll på krossade tomater, tomatpuré, salt och en aning socker. (har det blivit svamp och lök över tilölsätt det i såsen). Låt såsen koka ihop medan du gör klart dolmarna. Späd med kokspadet till lagom konsistens
Bred ut mangoldbladen. Lägg två lite omlott till en platta. Lägg ca 0,5 dl fyllning i varje platta. Rulla ihop till paket. Lägg med skarven ned. Gör sammanlagt 8 paket. Drag såsen från värmen. Lägg i dolmarna. Värm dolmarna på svag värme tills de är varma.
Innan du sätter kokar potatisen gör avokado- och bönsalladen: Skölj av bönorna och låt dem rinna av. Halvera avokadon, gröp ur fruktköttet och dela i bitar. Skölj, skär tomaten i mindre bitar. Skala och hacka löken.
Varva det gröna i en skål och strö tillsist över hackad lök. Pressa över en halv citron och strö över salt. Garnera med hackad basilika och citronbitar.
Koka potatis och pressa den.
Inled måltiden med avokado- och bönsalladen.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Mangold, 4 stora blad per person   150 g
  Vatten   10 dl
  Svamp, förvälld   5 dl
  Lök gul   1 st
  Rapsolja   2 msk
  Dinkel speltvete kokt   2 dl
  Rosmarin   1 tsk
  Sojamjöl fett ca 20 %   0,5 dl
  Salt, peppar   0
  Tomatsås:  
  Tomater krossade konserv m lag   400 g
  Lök gul   1 st
  Tomatpuré konserv konc   15 g
  Salt   0,5 tsk
  Socker   1 tsk
  Tillbehör:  
  Potatis   800 g
  Avokado- och bönsallad:  
  Avokado   2 st
  Röda bönor torkade kokta u salt   3 dl
  Tomat   125 g
  Lök röd, liten   1 st
  Salt   0,5 tsk
  Citron   1 st
  Basilika, persilja blad   2 msk
  Vitt bröd osötat fibrer ca 2,5 % typ italienskt   4 skiva
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 655 kcal 625 - 875 kcal
Protein 20 g 19 - 38 g
Fett 24,1 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 3,4 g Max 9 g
Kolhydrater 80 g Min 75 g
Fibrer 20 g Min 9 g
C-vitamin 113 mg Min 22 mg
Folat 286 mcg Min 120 mcg
Järn 4 mg Min 3,8 mg
Zink 3,2 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Stora hela spenatblad eller blad av savojkål kan förstås ersätta mangoldbladen...
Vegetariska dolmar är festmat som kräver förrätt eller efterrätt. Bönsalsan kan ersättas med kokta polkabetor och ett gott kuvertbröd se råkost och sallad.
Ett annat alternativ är förstås ugnsbakade äpplen.

 


Vetekaka
KRAV certifiera din restaurang
Vi tänker ekologiskt
Nordic Organic FoodFair
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.