MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Laxsoppa på en spik

Sommar Höst
Koka soppa på ett laxskrov eller ta vara på rester av kokt lax. Ungefär 250 g eller vad som blir kvar på ett "laxskrov" är lagom.
Gör så här
Lägg laxskrovet i en kastrull. Häll på vatten så att det knappt täcker. Tillsätt salt och peppar. Låt koka försiktigt till fiskköttet lossar från huvud och ben.
Förbered rseten av soppan under tiden: Skala och slanta moroten. Skala och strimla potaisen. Skala och hacka lök och vitlök. Skölj och strimla bladsellerin. Strimla zucchinin Fräs grönsakerna utom zucchini och ärter lätt i olja.
Rensa fisken. Ta hand om fiskköttet. Sila buljongen genom en trådsil; ta inte med den grumliga bottensatsen
Häll fiskspad och vin över grönsakerna. Låt koka tills grönsakerna börjar mjukna. Låt zucchini och ärter/bönor koka med de sista minutrarna. Lägg också i dillfrön men spar de färska/frysta dillen. Smaka av; det kan behövas mer salt och peppar. Tillsätt fisken och låt allt bara bli varmt. Strö över dillströn.
Till den hungrige: Servera soppan med dubbla varma mackor gräddade i våffel- eller smörgåsjärn; Bred bordsmargarin på fyra skivor, lägg på ost. Täck med skivor av bröd bredda med tomatpuré och en doft oregano. Grädda gyllenbruna. Avsluta med en färsk frukt.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Lax kokt eller laxskrov   250 g
  Vatten   5 dl
  Salt   1 tsk
  Svartpepparkorn   5 st
  Morot   1 st
  Potatis   5 st
  Lök gul   1 st
  Vitlöksklyfta   1 klyft
  Stjälk- eller rotselleri   100 g
  Rapsolja   1 msk
  Zucchini   150 g
  Gröna ärter frysta   3 dl
  Vitt vin torrt 12 vol. %   1 dl
  Salt, peppar   0
  Dill färsk/fryst eller dillfrön   1 msk
  Tillbehör:  
  Vitt bröd fibrer ca 3 % typ Franska   8 skiva
  Bordsmargarin 70% berikad Krav   4 tsk
  Hårdost fett 17 %, riven   3 dlriv
  Tomatpuré konserv konc   60 g
  Oregano   0
  Banan   4 st
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 755 kcal 625 - 875 kcal
Protein 34 g 19 - 38 g
Fett 25,9 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 7,4 g Max 9 g
Kolhydrater 86 g Min 75 g
Fibrer 10 g Min 9 g
C-vitamin 61 mg Min 22 mg
Folat 136 mcg Min 120 mcg
Järn 2,7 mg Min 3,8 mg
Zink 2,9 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Ta till vara så här: Frys in laxskrov dvs huvud (ta bort gälarna) och ryggben när du köper hel lax antingen du filéer den själv eller låter butiken göra det. Dela skrovet i mindre bitar och frys direkt in.
När det är dags för laxsoppa gör så här: koka skrovet tills köttet lossnar. Lättast går det förstås om man kommit ihåg att plocka skrovet från frysen redan på morgonen men det även helt fryst skrov går att hantera. Har du inte vitt vin hemma så funkar även lite vinäger.
Fyll gärna på med andra grönsaker eller rotfrukter...

 


Vetekaka
Nordic Organic FoodFair
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Vi tänker ekologiskt
KRAV certifiera din restaurang