MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Stekt lax med spenat och gröna bönor

Vår Sommar Höst Vinter
Stekt lax med spenat och gröna bönor är mat för en festlig lördag. Förskräcks inte över att laxen bör rimmas först; det går snabbt och ger en fylligare smak och fastare konsistens.
Gör så här
Lös upp 1½ msk salt i 1 liter ljummet vatten. Snabbrimma laxen genom att lägga ner de frysta filéerna i saltvattnet. Efter 30 minuter är laxen tinad.
Gör örtsmör: Blanda mjukt bregott, smör eller bordsmargin med rivet citronskal, finhackat kryddgrönt som persilja, timjan o.dyl. Rör i dillfrön. Förvara kallt tills det är dags för servering.
Förbered grönsakerna: Häll en bottenskyla vatten i en traktörpanna. Lägg i hel spenat, gröna bönor och skivad gul lök. Värm på svag värme tills grönsakerna är varma. Grönsakerna smakar så mycket att inget extra salt behövs
Hett upp smör eller olivolja i en stekpanna. Torka av filéerna. Stek dem på hög värme tills de är i stort sett genomstekta. Salta och peppar.
Lägg laxfiléerna ovanpå det gröna. Klicka över örtsmöret. Lägg på lock så att smöret börjar smälta något.
Servera med kokt potatis och citronklyftor.
Avsluta denna festmåltid med en snabbrörd mjukglass:Mixa frysta, otinade hallon med socker, ägg och tjick matyoghurt. Servera genast och gärna med lite extra bär.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Lax   500 g
  salt   1,5 msk
  vatten   1 l
  Smör   1,5 msk
  Citronskal, 1 msk väger 10 g   20 g
  Persilja blad   1 dl
  dillfrön   2 tsk
  Spenat fryst eller färsk   400 g
  Gröna bönor frysta eller färska   250 g
  Lök röd   1 st
  smör eller rapsolja   2 msk
  Salt, peppar   0
  Citron   1 st
  Tillbehör:  
  Potatis   10 st
  Mjukglass:  
  Hallon frysta   250 g
  Socker   6 msk
  Ägg ekologiskt   1 st
  Matlagningsyoghurt fett 8 %   100 g
  Hallon frysta, extra   150 g
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 695 kcal 625 - 875 kcal
Protein 35 g 19 - 38 g
Fett 24,7 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 8,3 g Max 9 g
Kolhydrater 74 g Min 75 g
Fibrer 14 g Min 9 g
C-vitamin 144 mg Min 22 mg
Folat 278 mcg Min 120 mcg
Järn 4,1 mg Min 3,8 mg
Zink 2,8 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Kanske det skulle smaka med lite efterrätt? Prova hemgjord hallonglass.

 


Vetekaka
KRAV certifiera din restaurang
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Nordic Organic FoodFair
Vi tänker ekologiskt