MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Tofu med wokat grönt

Vår Höst Vinter
Tofu, den ostliknande pastan, görs på sojabönor och är ett av många traditionella sett att njuta av dessa bönor i Japan och Kina. Tofu är mycket proteinrikt. Protein- liksom fettkvaliteten är den bästa. Tofu bör dock smaksättas rejält och tillagas; smaken är mycket mild, ja nästan diffus. Så därför serveras tofun med fördel i sällskap av smakrika grönsaker och sötsur sås.
Gör så här
Börja med att förbereda alla grönsaker. Skala, strimla eller slanta fint. Skala och grovhacka löken och finskiva vitlöken. Skär tofun i knappt centimeter tjocka strimlor. Torka av.
Hetta upp en stor stekpanna med olja. Lägg i tofun och pudra över curryn. Stek till vacker färg och frasighet. Ta upp tofun. Låt fettet rinna av. Torka ur stekpannan och tillsätt lite mer olja.
Fräs rotfrukter, selleri, lök och vitlök. Strö över chili flakes. Fräs medan du hela tiden rör; det får inte bränna fast. Stänk över kallt vatten lite då och då så inget mörknar ytan blir "ångkokta". Lägg på den färdigstekta tofun när rotfrukterna mjuknat men fortfarande är knapriga. Ringla över lite chili sås, strö över sesamfrön och blad av thaibasilika. Garnera gärna med färska eller frysta röda vinbär; För att det så gott och snyggt! Smaka av med salt och kanske lite mer chili flakes.
Var klimatsmart: Byt riset mot kokt bulgur, kamutvete eller dinkelkorn.
Inled eller avsluta med en salladstallrik med strimlad salladskål, paprika, stjälkselleri och kokta bönor. Slå över en lätt dressing av olivolja, vinäger, lite vatten, örtsalt och torkad mynta. Ett fint äpple är en god dessert.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Tofu sojabönsost   300 g
  Rapsolja till stekning   3 msk
  Kålrot   200 g
  Morot   200 g
  Palsternacka   200 g
  Stjälkselleri   100 g
  Purjolök 0,5 eller 2 salladslökar   150 g
  Vitlök   2 klyft
  Curry, mild   2 tsk
  Chili flakes / chili pepppar   1 krm
  Thaibasilika färsk eller 2 tsk torkad mynta   2 msk
  Sesamfrön torkade   2 msk
  Sweet chilisås   4 msk
  Röda vinbär, färska/frysta   0
  Tillbehör:  
  Bulgur   2,5 dl
  Salladskål kinakål   200 g
  Paprika röd   1 st
  Stjälkselleri   100 g
  Röda bönor torkade kokta u salt   3 dl
  Äppelcidervinäger ättiksyra 7 %   1 msk
  Olivolja   1 msk
  Vatten   2 msk
  2 krm örtsalt + tsk torkad mynta   1 tsk
  Äpple m skal   4 st
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 655 kcal 625 - 875 kcal
Protein 21 g 19 - 38 g
Fett 20,9 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 2,3 g Max 9 g
Kolhydrater 84 g Min 75 g
Fibrer 22 g Min 9 g
C-vitamin 156 mg Min 22 mg
Folat 430 mcg Min 120 mcg
Järn 5,8 mg Min 3,8 mg
Zink 4,2 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Känns det för tunt med vegansk mat? Lägg till ett gott brytbröd.

 


Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
KRAV certifiera din restaurang
Vetekaka
Vi tänker ekologiskt
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Nordic Organic FoodFair