MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Torsk med mosaik av guldrötter

Vår Höst Vinter
bästa miljömärkta fiskrätten Fin vit torsk precis genomkokt är verkligen festmat. Och inte sämre blir med en mosaik av gyllenstekta rotfrukter.
Välj MSC- eller Kravmärkt torsk! Den ska finnas i alla välsorterade fisk- och frysdiskar.
Gör så här
Tina fisken. Låt den gärna halvtina i kylskåp innan du lägger den i en saltlag av 1 liter vatten + 1 msk salt. Helt otinad krävs 1 timme, halvtinad torsk behöver bara 15 minuter.
Skala och skär rotfrukterna i mycket fina tärningar. Skala och hacka vitlöken.
Hetta upp raps- eller olivolja i en stor stekpanna. Lägg i rotfruktstärningar. Krydda med chili flakes och dillfrön. Fräs under omrörning på medelvärme tills rotfrukterna mjuknar. De ska inte ta färg. Lägg på lock eller skvätt över lite kallt vatten om de bränns. Efter ca 10 minuters stekning är rotfrukterna tillräckligt mjuka. Smaka av med lite salt.
Koka upp salt/rimningslagen. Lägg i torskfiléerna. Låt koka upp igen och koka någon minut. Dra från plattan, ställ på träskärbräda, lägg på lock och låt efterkoka i 5 minuter.
Servera den kokta fisken med de stekta rotfrukterna, kokt och gärna pressad potatis samt en klyfta citron eller lime. Knäckebröd med smör eller bordsmargarin för den som är hungrig.
Servera äpple eller annan säsongsfrukt som efterrätt.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Torsk, sej, frysta filéer   600 g
  salt   1 tsk
  Morot   3 st
  Kålrot, mellanstor   0,3 st
  Gul- / polka- /rödbeta   3 st
  Vitlöksklyfta   2 klyft
  Rapsolja   4 msk
  Chili flakes   1 krm
  Dillfrön   1 tsk
  Tillbehör:   0
  Potatis   800 g
  Citron, klyftor   1 st
  Knäckebröd, råg, fullkorn   8 bitar
  Bordsmargarin eko   8 tsk
  Äpple m skal   4 st
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 730 kcal 625 - 875 kcal
Protein 37 g 19 - 38 g
Fett 21,1 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 2,9 g Max 9 g
Kolhydrater 88 g Min 75 g
Fibrer 19 g Min 9 g
C-vitamin 118 mg Min 22 mg
Folat 221 mcg Min 120 mcg
Järn 2 mg Min 3,8 mg
Zink 2,8 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Ugnssteka de tärnade rotfrukterna spar lite arbetstid om man lagar många portioner. Finhacka som ovan. Ringla över olja, krydda. Stek i 225 grader tills rotfrukterna är mjuka.
Fisk ska kokas försiktigt och precis färdig. Torr, överkokt fisk är inte gott. Ett bra knep är att bara koka upp fisken i vatten och därefter låta den efterkoka på en skärbräda. Med locket på. Energismart gourmématlagning.
På mums finns recept på fler fiskrätter

 


Vi tänker ekologiskt
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
KRAV certifiera din restaurang
Vetekaka
Nordic Organic FoodFair