MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Stekt lammlever med svampfräs

Höst Vinter
För alla oss som älskar lever och särskilt lammlever är detta festmat. Lammlever har en rik men mild leversmak som passar mycket bra till svamp, purjo- och vitlök. Komplettera det klassiska tillbehöret kapris med en skiva citron. Citron ger en trevlig fräsch smak.
Gör så här
Börja med att koka mathavren-eller matkornen enligt paketet. Men öka portionsstorleken till 3/4 dl.
Skölj svampen om den är färsk. Skär svampen i grova skivor. Lägg i kastrull, lägg på lock och sätt på hög värme så att svampen får smälta i eget spad.
Snitta purjolöken, skölj mellan bladen och strimla. Skala och strimla vitlöken. Lägg i kastrullen med svamp. Ta bort locket från svampkastrullen. Låt mesta vätskan koka bort.
Tillsätt olja, persilja och smaka av med salt och peppar.
Skölj, torka av levern och skär bort stora kärl och sega hinnor. Skär på skrå till ca halvcentimeter tjocka skivor. Stek i smör på hög värme. Bränn inte men levern ska få fin färg. Salta, peppra. Drag från värmen. Låt stå en kort tid i pannan så fördelar sig värmen i levern och den blir lätt rosa men ändå genomstekt.
Blanda mathavre med fräset och servera genast med lammlever. Strö över stor, god kapris och gör som kring Medelhavet pressa citron över.
Servera med råkost och dressing. Knäckebröd till den som är hungrig. Päron eller annan frukt i säsong som avslutning.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Lamm lever   400 g
  Mathavre   225 g
  Svamp färsk ( eller konserv u lag )   400 g
  Purjolök, stor bit både grönt och vitt   300 g
  Vitlöksklyftor 2 st   20 g
  Raps- eller olivolja   1,5 msk
  Persilja blad, hackade   4 msk
  salt   1 tsk
  peppar   1 krm
  Kapris eller Saltgurka u lag   1 dl
  citronklyftor   0
  Tillbehör:   0
  Råkost u dressing   400 g
  Dressing olja fett ca 45 %   4 msk
  Bröd hårt råg   100 g
  Bordsmargarin 70% berikad Krav   8 tsk
  Päron   4 st
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 800 kcal 625 - 875 kcal
Protein 39 g 19 - 38 g
Fett 29,6 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 6,3 g Max 9 g
Kolhydrater 82 g Min 75 g
Fibrer 23 g Min 9 g
C-vitamin 88 mg Min 22 mg
Folat 2154 mcg Min 120 mcg
Järn 10,5 mg Min 3,8 mg
Zink 8,6 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Stek levern försiktigt,den ska bli precis genomstekt och serveras genast.

 


Vi tänker ekologiskt
Vetekaka
KRAV certifiera din restaurang
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Nordic Organic FoodFair
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.