Börja med färsen: Skala lök och potatis. Mixa grovt hackad lök med potatis, ägg, salt och svartpeppar till en slät smet. Blanda noga med färsen. Låt vila medan du gör potatisen.
|
Värm ugnen till 225 grader. Skala potatisen, skiva tunt och fördela potatisskivorna i en långpanna klädd med antingen bakplåtsduk eller dito papper.
|
Blanda rapsoljan med tunt skivad/strimlad vitlök och häll över potatisbädden.
|
Sätt in i ugnen och rör om då och då. När potatisen börjar mjukna och får färg stäng av ugnen och låt efterstek i 10 minuter. Räkna med att potatisen kräver knappt 25 minuter i ugnen.
|
Medan potatisen steker tillaga biffarna: Dela färsen i 4 delar och lägg en matsked ost i varje biff. Forma till bullar och platta till ordentligt - biffen drar ihop sig och blir tjockare vid stekningen.
|
Hetta upp en stekpanna, gärna med nonstickbeläggning, lägg i det flytande margarinet. Stek biffarna till fin färg på båda sidorna. De tjocka biffarna kräver ganska lång tid så stek på låg värme när biffarna fått fin färg.
|
Skär savojkålen i tunna klyftro och koka den mjuk i vatten eller ännu hellre ångkoka den.
|
Klicka creme fraiche i stekpannan. Skaka ihop vatten, sojasås, mjölk, potatismjöl i en redningsbägare och häll runt biffarna. Strö över lingon och låt såsen koka upp. Späd ev. med mer vatten eller kokspad från savojkålen.
|
Salta potatisen när den är färdigstekt, Servera vitlökspotatisen och savojkålen till älgfärsbiffarna och lingonsåsen.
|
Behövs efterrätt? Ja, visst. Fresta med inkokta eller konserverade päronhalvor med en mixad sås av hallon, en aning citron och lite socker.
|