Skölj linserna och låt rinna av i ett durkslag. Häll linserna i en kastrull och häll på dubbla mängden vatten. Koka under lock, det brukar ta 35-40 minuter.
|
Skala löken, hacka grovt och finskiva vitlöken. Skala och skär moroten i små kuber eller tunna slantar. Skär fänkålen och paprikan i bitar.
|
Skiva korven i centimeter tjocka skivor.
|
Hetta upp oljan i en kastrull. Fräs lök, vitlök, spiskumminfrön och chili flakes tills löken är glansig. Tillsätt morot och fänkål. Låt fräsa i ytterligare några minuter.
|
Häll på krossade tomater samt vin eller lika delar druvjuice och rödvinsvinäger. Lägg i korven. Koka upp.
|
Tillsätt linserna till tomatgrytan när cirka 15 minuter av deras koktid återstår.
|
Låt grytan koka klart under lock. Fyll på med mer vätska om du vill ha en soppliknande konsistens.
|
Smaka av med salt, peppar och någon örtkrydda.
|
Strö över persilja eller andra blad till serveringen. Till grytan/soppan är det gott med surdegsbakat rågbröd.
|
Avsluta med en enkel apelsinsallad: Skär apelsinerna i skivor, därefter i halvmånar och lägg på fat. Strö över hackade rostade hasselnötter.
|
Andra enkla efterrätter finns på Mums. Och mer avancerade till helg och fest.
|