Sök recept Sök råvara Recept A-Ö
|
Bonussoppa på thaivis
Vår Höst Vinter
Svinn kan vara ett problem men också en lösning; Här har vi plockat ihop en soppa av vanliga rester: äggvita, olika bönor, diverse rotfrukter och lite kål. Koka en asiatiskt het bonussoppa som nästan är klar och redan betald!
Gör så här
Börja med att förbereda alla grönsaker: Skala och skiva vitlöken tunt, strimla purjolöken, skala och finstrimla morot och gulbeta. Finriv skalet på limen, om du har en. Strimla kålen grovt.
|
Rör ihop de två oljorna.
|
Hetta upp ungefär 3 msk av oljeblandningen i en gryta som rymmer hela rätten. Tillsätt skivad vitlök, Thaicurry och rivet limeskal. Låt fräsa tills det börjar dofta.
|
Tillsätt purjolök, morot och gulbeta. Späd med vatten och soja. Låt koka upp och lägg i pastan.
|
Koka i 5 minuter och tillsätt kålen. Låt puttra tills pastan är färdigkokt. Den kan behöva spädas med vatten.
|
Hetta upp en stekpanna med ungefär 1 msk av olja medan soppan kokar. Vispa ihop vitorna och häll i stekpannan. Vicka så att äggsmeten täcker det mesta av stekpannan. Salta lätt. Låt äggvitan stelna. Ta upp vitan, rulla ihop och skär i strimlor.
|
Smaka av soppan: det kan behövas mer curry, soja eller salt. Droppa också gärna i lite limejuice. Fördela äggstrimlorna över.
|
Servera soppan med nystekta Fattiga riddare: varför inte byta blåbärssylten mot kardemumma och rårivna päron? Eller byt efterrätten mot bröd, en god dessertost och färsk frukt.
|
|
INGREDIENSER |
|
portioner Uppdatera
| | | Råvara | Mängd |
|
|
|
Äggvita
|
4
st
|
|
|
|
Vitlök
|
2
klyft
|
|
|
|
Purjolök
|
150
g
|
|
|
|
Morot
|
2
st
|
|
|
|
Gulbeta
|
2
st
|
|
|
|
(Lime, ev.)
|
0,5
st
|
|
|
|
Savojkål, strimlad
|
5
dl
|
|
|
|
Rapsolja
|
2
msk
|
|
|
|
Sesamolja
|
2
msk
|
|
|
|
Thaicurry, green, het
|
1
tsk
|
|
|
|
Vatten
|
1
l
|
|
|
|
Sojasås
|
1
msk
|
|
|
|
Pasta makaroner spaghetti
|
4
dl
|
|
|
|
Röda bönor torkade kokta u salt
|
2
dl
|
|
|
|
Vita bönor torkade kokta u salt
|
2
dl
|
|
|
|
Fattiga riddare
|
|
|
|
|
Vitt bröd fibrer ca 3 % typ Franska
|
6
skiva
|
|
|
|
Vetemjöl
|
1,5
dl
|
|
|
|
Ekologisk mellanmjölk fett 1,5 %
|
2,5
dl
|
|
|
|
Ägg ekologiskt
|
1
st
|
|
|
|
Salt
|
2
krm
|
|
|
|
Smör fett 80 %
|
2
msk
|
|
|
|
Socker
|
2
tsk
|
|
|
|
Päron
|
2
st
|
|
|
|
Kardemumma
|
2
tsk
|
|
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).
|
Vegan? Byt ägget mot strimlor av tofu, lite rostade nötter och/eller lägg bitar av en avokado.
Bästa sättet att förvara överblivna äggvitor är i en liten burk med lock i kylskåpet. Äggvitorna klarar sig i åtskilliga veckor...
Soppan är ganska tunn så det finns plats för en stadig efterrätt, bröd och ost, efterrättskaka eller kanske en liten semla, om fastetiden är inne.
Det är i och för sig inte farligt att någon gång inte komma till det rekommenderade intaget av järn. Lägger man till lite russin och/eller hackade nötter som tillbehör till efterrätten blir det även en grön prick för järnet. |
|
|
|
|