Börja med att skölja och rensa kikärterna. Låt ligga i blöt under en natt eller minst 10, gärna 24 timmar. Receptet fungerar inte med kokta eller konserverade kikärter.
|
Mixa alla ingredienser med stavmixer eller i matberedare. Mixa allt utom vattnet, sesamfrön och rapsolja till en smet. Den ska hålla ihop men kikärterna ska ändå inte vara helt mosade för bästa konsistens.
|
Låt vila kallt i dryga timmen. Späd med vatten till lagom konsistens. det behövs inte mycket.
|
Förbered en sallad medan fafafelsmeten vilar. Välj efter sässong.
|
Gör också en sats hemlagad tzatziki.
|
Forma till bollar – ju mindre bollar desto snabbare fritering men också fetare falafel- och rulla i sesamfrön. Här har vi räknat med att endast en bråkdel av rapsoljan tas upp av bollarna under friteringen, därav parantesen i receptet.
|
Hetta upp oljan i en kastrull . Tag så mycket att oljan täcker bollarna. Fritera i omgånga. Beräkna 3-4 minuter om bollarna är cirka 3 cm i diameter. Att använfda en frityrkorg är smart. Frityroljan ska vara lite svalare (ca 175 grader) än när man friterar t.ex. pommes frites.
|
Servera falafeln i pitabröd med generöst med sallad, röd lök, peperoni och citronklyftor. Samt hemlagad tzataziki. Duka fram ett extra pitabröd åt alla; det är gott att doppa pitabröd i tzatziki.
|