Skölj och ansa alla grönsaker; Rotfrukterna liksom även potatisen behöver inte skalas. Det räcker att skrubba och skrapa dem.
|
Ansa löken, skär bort den del av blasten som är dålig. Drag bort den sega tråden på sockerärter och bönor.
|
Koka upp en stor gryta med cirka 1-1.5 liter vatten och en mindre, till rödbetorna. Inget salt behövs.
|
Koka de hela rödbetorna i den mindre kastrullen tills de är mjuka. Tiden varierar mellan 15 och 30 minuter beroende på hur späda och nyskördade betorna är.
|
I den större grytan läggs först morötterna och potatisen i. De blir klara på knappt 20 minuter. Låt lök koka med de sista 3-4 minuterna och sockerärtor och bönor de sista 2 minuterna. Häll av kokvattnet men spar det. Ungefär 2 dl behövs till såsen. Resten är en bra bas när man kokar andra grönsaker eller pasta.
|
Dags för såsen: Hetta upp oljan i en mindre såskastrull. Rör ut vetemjölet i oljan och späd med kokvatten. Koka upp under omrörning.
|
Späd med mjölk och crème fraiche när såsen börjar tjocknat.
|
Smaka av med salt, peppar och rejält med finhackad dill.
|
Servera de varma grönsakerna med såsen, kokta ägghalvor och för den hungrige också brytbröd.
|
Behövs en läskande avslutning? Varför inte fresta med rabarberkompott ? Eller kanske mjukglass av svarta vinbär.
|