Börja med potatisen: Skala och skär i kylftor. Lägg i en långpanna, gärna klädd med nonstick duk s.k. bakduk. Ringla över 1,5 msk olja.
|
Placera långpannan i kall ugn. Sätt på värmen, 250 grader är lagom. Börja ta tid. När potatisen varit i ugnen i 20 minuter: stäng av värmen och låt eftersteka i ytterligare 15 minuter.
|
Dags för svampsåsen: Skala och finhacka löken. Hetta upp resten av oljan i en kastrull. Häll av ev. spad från svampen, men spar det. Vänd ner svampen i lökfräset och låt fräsa i några minuter.
|
Skaka ihop grädde och vetemjöl i en redningsbägare (eller liten burk med lock). Blanda med svampfräset. Rör medan mjölken tillsätts. Koka upp.
Späd med svampspad och vatten till lagom konsistens.
|
Smaka av såsen med portvin, sojasås, salt och peppar. Låt koka några minuter.
|
Kolla att potatisen är lagom mjuk och strö över lite salt.
|
Servera skinkan i ganska tunna skivor och med knapriga potatisklyftor, gröna lättkokta ärter samt äppelchutney eller äppelmos.
|
Fresta med en fräsch fruktsallad som dessert. En sallad med färska frukter i små bitar och finhackade, torkade aprikoser.
|