Sök recept Sök råvara Recept A-Ö
|
Klassisk köttfärssås med tomat
Vår Höst Vinter
Att minska köttmängden till förmån för mer lök, morötter, rotselleri gör den klassiska köttfärssåsen ännu mustigare och därmed läckrare. Protesterar barnen mot det myckna gröna; Mixa rotfrukterna grovt innan och koka såsen tills de mjuknat och ”försvunnit”.
Gör så här
Skala lök, vitlök, morot och rotselleri. Grovhacka löken, finhacka vitlöken och skär morot och rotselleri i slantar respektive små tärningar.
|
Hetta upp 1 msk olja i en gryta som rymmer hela såsen. Använd gärna en gjutjärnsgryta som ”järnberikar” rätten.
Lägg i färsen och mosa till gryn medan färsen fräser. Tillsätt lök och rotfrukter. Fräs några minuter.
Häll på krossade tomater, hela tomater (och rött vin om du har och vill använda detta). Salta och peppra.
|
Låt småputtra under lock i 15-20 minuter tills rotfrukterna mjuknat. Ju längre koktid desto godare.
Rör i det grovt hackade gröna och låt bara koka upp igen. Spara lite grönt till garnering.
|
Servera såsen med pasta eller gryn av något slag. Och förstås en rejäl tallrik råkost eller sallad med vinegrettdressing.
Frukt till den som önskar som avslutning.
|
|
INGREDIENSER |
|
portioner Uppdatera
| | | Råvara | Mängd |
|
|
|
Nöt färs fett 15 %
|
200
g
|
|
|
|
Lök gul röd
|
1
st
|
|
|
|
Vitlök
|
2
klyft
|
|
|
|
Morot, stor
|
175
g
|
|
|
|
Rotselleri, stor skiva
|
100
g
|
|
|
|
Tomater krossade konserv m lag
|
400
g
|
|
|
|
Tomater hela konserv m lag
|
400
g
|
|
|
|
rött vin, om du har
|
1
dl
|
|
|
|
salt
|
1
tsk
|
|
|
|
svartpeppar, grovmalen
|
1
krm
|
|
|
|
Persilja blad, basilika, spenat grovt hackade
|
1
dl
|
|
|
|
Pasta makaroner spaghetti
|
400
g
|
|
|
|
Olivolja
|
2
msk
|
|
|
|
Tillbehör:
|
|
|
|
|
Råkost u dressing
|
400
g
|
|
|
|
Olivolja
|
2
msk
|
|
|
|
Äppelcidervinäger, vitvinsvinäger 7 %, 1 msk
|
1
msk
|
|
|
|
örtsalt
|
0,5
tsk
|
|
|
|
oregano, torkad
|
1
tsk
|
|
|
|
Apelsin
|
4
st
|
|
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).
|
Klimatsmart är att göra dubbelsats och frysa in hälften.Likaså klimatsmart är det att öka pasta mängden till italienska nivåer dvs från 70 g till 100 g.
Istället för rotselleri går det lika bra att använda bladselleri och har du varken persilja eller basilika till hands; blanda ner grovt hackad spenat eller grönkål. |
|
|
|
|