Skölj mungbönorna. Låt dem ligga i blöt under natten eller dagen. De ska inte stå i kylskåp.
|
Koka rödbetorna med skal. Lättast är att skala dem medan de fortfarande är varma. Dela i stora bitar.
|
Skala löken och skär i stora bitar.
|
Häll av vattnet från mungbönorna.
|
Kör mungbönor, rödbetor, 1 dl av ströbrödet, salt, peppar och kryddor till en smet i matberedare eller mixer. Låt vila medan du förbereder tillbehören.
|
Riv gurkan. Salta lätt. Krama ur överflödigt vatten. Blanda med yoghurt och riven pepparrot till en sås.
|
Skala potatisen och koka tills den är mjuk men inte överkokt.
|
Fortsätt med biffarna: Forma en liten burgare av rödbetsfärsen och provstek på medelvärme tills den är genomstekt. Är den tillräckligt fast? Om inte tillsätt resten av ströbrödet. Smaka av och avgör om det behövs mer kryddor.
|
Stek till ganska små platta biffar. Stek gärna i rapsolja och en liten klick smör för vacker färg och yta. Stek tills biffen känns genomstekt och fast. Man kan också eftersteka i ugn eller mikro.
|
Dags för potatisen. Häll av kokvattnet men spar någon deciliter. Stöt till grovt mos. Vänd ner olivolja, hackad persilja, pressad vitlök, salt och lite kokvatten. Blanda ihop till ett grovt "kross".
|
Servera biffarna med den krossade potatisen, yoghurtsåsen, strimlad stjälkselleri eller annan råkost.
|
Avsluta med ett äpple eller annan frukt i säsong.
|