Börja med att göra mördegen: Blanda vetemjöl och socker i en skål. Lägg i smöret i små, små kuber. Käck ägget och låt rinna ner i skålen. Arbeta snabbt ihop till en deg. Platta till den och lägg i en plastpåse. Låt vila i kylskåp medan du förbereder rabarbern.
|
Skär av bladen på rabarbern. Skölj stjälkarna och skär dem i centimeter tjocka skivor. Skär lite på skrå så blir bitarna större och mer av det vackra röda syns.
|
Värm ugnen till 225 grader.
|
Kavla ut degen och låt den täcka en pajform på ca 25-30 centimeter i diameter.
|
Riv mandelmassa grovt direkt ner i formen. Se till att mandelmassan ligger fördelat över hela bottnen.
|
Lägg rabarberskivorna i ett vackert mönster - kanske som på bilden; som en orm. Strö över sockret.
|
Grädda kakan i mitten av ugnen i 20-25 minuter tills "kanten på kakan fått lite färg".
|
Värm en kopp med lite god sylt eller marmelad i mikron. Pensla den rinnande sylten över den varma kakan. Låt svalna något.
|
Njut kakan som den är eller med en liten klick yoghurt. Den smakar gott både som efterrätt och kaka till kaffet.
|