Börja med att skölja linserna och låt dem rinna av i en trådsil.
|
Skala och finhacka lök, vitlök, morot och selleri.
|
Hetta upp oljan i en gryta, gärna gjutjärn. Fräs lök och grönsaker lätt under omrörning utan att de tar färg. Häll på linser, vatten och krossade tomater.
|
Tillsätt buljong. Koka upp, lägg på lock och låt puttra under lock i 10 till 30 minuter beroende på vilka typ av linser du använt. Den kortare tiden för röda, små svarta för mellantid och lång för grå, vanliga linser.
|
Smaka av med oregano, salt och peppar. Späd med mer vatten om det behövs. Och låt koka i ytterligare några minuter.
|
Garnera med färsk eller fryst persilja/basilika och oliver.
|
Servera med pasta och riven ost.
|
Fresta gärna med en råkosttallrik och vinägeroljedressing (= 1 del vardera av olja, vatten, vinäger) före eller efter pastan. Förslag på råkost och sallad hittar du på denna länk.
|
Avsluta med en kiwi eller annan frukt i säsong.
|