Börja med att förvälla de gröna bladen. Skölj bladen. Lägg i en stor kastrull. Häll på ca 1 liter kokande vatten. Koka upp och låt koka någon minut. Häll av, men spar kokspadet. Läggg bladen i ett durkslag och spola snabbt av med iskallt vatten. Låt rinna av och svalna.
|
Förbered fyllningen: Skala och finhacka löken. Hetta upp oljan och fräs löken lätt. Tillsätt svamp och låt koka ihop något. Drag från värmen.
Rör ner de kokta dinkelkornen och bind ihop lite med sojamjölet. Smaka av med rosmarin, salt och peppar. Tycker du att svampen är för tam byt saltet mot några droppar sojasås. Låt fyllningen svalna.
|
Dags för såsen: Använd gärna en vid pannan som rymmer hela rätten.
Skala löken, hacka fint och fräs i oljan till löken är mjuk. Häll på krossade tomater, tomatpuré, salt och en aning socker. (har det blivit svamp och lök över tilölsätt det i såsen). Låt såsen koka ihop medan du gör klart dolmarna. Späd med kokspadet till lagom konsistens
|
Bred ut mangoldbladen. Lägg två lite omlott till en platta. Lägg ca 0,5 dl fyllning i varje platta. Rulla ihop till paket. Lägg med skarven ned. Gör sammanlagt 8 paket.
Drag såsen från värmen. Lägg i dolmarna. Värm dolmarna på svag värme tills de är varma.
|
Innan du sätter kokar potatisen gör avokado- och bönsalladen:
Skölj av bönorna och låt dem rinna av.
Halvera avokadon, gröp ur fruktköttet och dela i bitar.
Skölj, skär tomaten i mindre bitar.
Skala och hacka löken.
|
Varva det gröna i en skål och strö tillsist över hackad lök. Pressa över en halv citron och strö över salt. Garnera med hackad basilika och citronbitar.
|
Koka potatis och pressa den.
|
Inled måltiden med avokado- och bönsalladen.
|