Börja med att tina laxen om den är fryst. Lägg i 1 liter ljummet vatten med 1.5 msk salt. Efter 15 minuter kan laxen delas i mindre bitar och efter 30 är den så gott som helt tinad.
|
Förbered svamp och grönsaker under tiden. Skölj och skiva svampen. Snitta purjolöken länge med, skölj bort sand mellan bladen och strimla. Skala och skiva vitlöksklyftorna. Skölj, halvera och strimla tomaterna grovt.
|
Gör grönkålssalladen och koka potatisen.
|
Lägg den skivade svampen i en stor traktörpanna eller använd två mindre. Hetta upp och låt det mesta av svampspadet ånga bort. Tillsätt purjolök, skivad vitlök och ringa över oljan. Låt fräsa någon minut.
|
Skär laxen i kuber. Torka av dem. Fördela över fräset i pannan. Lägg i tomaterna och oliverna.
|
Täck med lock och laxen ovanpå fräset bli genomkokt. Det tar cirka 8-10 minuter.
|
Smaka av laxen och fräset. Salta eventuellt mer och peppra lätt. Strö över persilja och pressa över citron.
|
Servera med kokt potatis, grönkålssallad, bröd till den hungrige och avsluta med en banan eller annan frukt.
|