Sök recept Sök råvara Recept A-Ö
|
Linssoppa med spenat
Vår Sommar Höst Vinter
En klassisk linssoppa som serveras runt hela mellanöstern. Koka den på de gröna blad du tycker om – spenat, mangold, nässlor, grönkål, savojkål.
Du kan använda både frysta och färska blad. Likaså kan du ta grå linser om du tycker de är godare. Men röda linser är "lättare" för magen passar även till små barn.
Gör så här
Spola av linserna. Skölj och strimla de färska gröna bladen. Tina de frysta. Skala lök och vitlök. Grovhacka.
|
Fräs all lök lätt i oljan.
Pudra över kryddorna. Rör om och tillsätt linserna. Smula över buljongtärningen och häll på vatten. Låt puttra under lock i 15 minuter.
|
Lägg i spenaten, fryst eller färsk. Låt koka ytterligare några minuter.
Smaka av med salt, peppar eller harissa och pressad citron.
|
Dags för solplättarna . Skala och riv moroten. Smält smöret.
Vispa ihop hälften av mjölken med vetemjöl och havrekli tll en slät smet. Vispa i resten mjölken, äggen, hälften av smöret och saltet. Hetta upp plätt- eller stekpannan med resten av smöret.
Stek till små plättar eller störra pannkakor.
|
Servera plättarna med rårivet äpple och en doft kanel.
|
Ett alternativ till solplättarna är gammeldags våfflor
|
Semmeltider? Bjud på hembakta semlor.
|
|
INGREDIENSER |
|
portioner Uppdatera
| | | Råvara | Mängd |
|
|
|
Linser torkade
|
2,5
dl
|
|
|
|
Spenat fryst
|
250
g
|
|
|
|
Lök gul
|
1,5
st
|
|
|
|
Vitlök
|
2
klyft
|
|
|
|
Raps- eller olivolja
|
3
msk
|
|
|
|
Spiskummin, malen
|
0,5
tsk
|
|
|
|
Koriander, torkad o malen
|
0,5
tsk
|
|
|
|
Grönsaksbuljong- pulver eller gele
|
10
g
|
|
|
|
Vatten
|
10
dl
|
|
|
|
Salt
|
0
|
|
|
|
Chili-flakes / harissa
|
1
krm
|
|
|
|
Tillbehör:
|
|
|
|
|
Rågbröd osötat fibrer ca 9 %
|
200
g
|
|
|
|
Solplättar:
|
|
|
|
|
Morot
|
1,5
st
|
|
|
|
Smör fett 80 %
|
30
g
|
|
|
|
Ekologisk mellanmjölk fett 1,5 %
|
4
dl
|
|
|
|
Vetemjöl berikat
|
1
dl
|
|
|
|
Havrekli eller havregryn
|
1
dl
|
|
|
|
Ägg
|
2
st
|
|
|
|
Salt
|
0,5
tsk
|
|
|
|
Äpple m skal
|
2
st
|
|
|
|
Kanel, malen
|
0
|
|
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).
|
Tänk på att kålblad kräver 15 minuters koktid och grå linser närmare 40 minuter.
Mat som passar alla årstider; Välj de blad som är i säsong. Nässlor på våren, färsk spenat på hösten, mangold på sommaren och savoykål på vintern.
De frysta hela spenatbladen är ständigt i säsong. Undvik däremot babyspenaten som odlas i uppvärmda växthus.
Fler linssoppor hittar du här. |
|
|
|
|