MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Sök recept
Sök råvara
Recept A-Ö

Avokado, kål och päronsallad

Vår Höst Vinter
ädelostsås festlig vegetarisk sallad En lite annorlunda sallad där kålrotens och kålrabbins milda beska gifter sig med avokadons mjuka must, päronens sötma, ostens sälta och nötternas knaprighet. Så skulle man kunna förklara varför en sallad med så ovanliga kombinationer som kål, avokado, päron, ost smakar läckert.
Servera salladen antingen som en förrätt till sex, åtta personer eller som en lunch för fyra. Bra fredagsmys mat är det också...
Gör så här
Börja med att skala kålrot och kålrabbi. Skiva tunt, tunt.
Lägg skivorna i en kastrull och häll på kokande vatten så det precis täcker. Koka snabbt upp. Häll av kokvattnet direkt och spola skivorna i kallt vatten. Låt rinna av.
Skölj och skiva päronen tunt. Droppa över citron sås att de inte mörknar.
Skölj och låt rucolan rinna av.
Mosa ihop ädelost och yoghurt till en inte helt slät smet. Smaka av med svartpeppar.
Grovhacka hasselnötterna, några får gärna vara hela. Rosta snabbt i het torr panna. Obs nötterna bränner snabbt.
Skär avokadon i halvor. Gröp ut ganska stora bitar.
Varva alla kålskivor, päron, avokado och rucola på fat. Som förrätt: 6-8 assietter och som lunch 4.
Ringla över ostsåsen och strö över hasselnötter. Eller kanske ännu hellre, tänk på nötallergikerna: låt var och en strö över själv.
För att lunchen ska bli tillräckligt mättande servera ett gott brytbröd till och avsluta med en frukt eller färska/frysta bär.
INGREDIENSER
portioner Uppdatera

   RåvaraMängd
  Avokado   2 st
  Kålrot   200 g
  Kålrabbi, mindre   1 st
  Päron   2 st
  Citronjuice färskpressad   2 msk
  Rucolasallat eller andra gröna blad   2 dl
  Hasselnötter   6 msk
  Ostsås:  
  Ädelost fett 30 %   100 g
  Lättyoghurt naturell fett 0,5 %   2 dl
  Svartpeppar   0
  Lunchtillbehör:  
  Rågbröd, mjukt osötat   4 bulle
  Banan   4 st
Vill du flytta ändra något i receptet, byta ut en ingrediens eller lägga till något, kan du göra det i näringsberäkning.
  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 735 kcal 625 - 875 kcal
Protein 19 g 19 - 38 g
Fett 33,8 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 8,8 g Max 9 g
Kolhydrater 80 g Min 75 g
Fibrer 18 g Min 9 g
C-vitamin 104 mg Min 22 mg
Folat 236 mcg Min 120 mcg
Järn 3,4 mg Min 3,8 mg
Zink 3,6 mg Min 2,7 mg
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).

Vegan? Byt yoghurten och osten mot dito veganska varianter eller ersätt med baba ganosch eller hoummos.
Självklart kan man ta bara kålrot eller bara kålrabbi.Och byta hasselnötterna mot valnötter eller kanske ännu hellre rostade pumpafrön som nötallergiker brukar klara.

 


Vi tänker ekologiskt
Nordic Organic FoodFair
SkolmatsGastro ? SM i Skolmat
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
Vetekaka
KRAV certifiera din restaurang