Skölj linserna noga och rensa bort ev. fula skal. Låt rinna av i trådsil.
Skär pumpan fri från skal och skär i knappt sockerbitsstora kuber. Skala och finhacka lök och vitlök.
Stöt masalan i morteln, om du använder curry med hela kryddor..
|
Hetta upp oljan i soppgrytan och strö över masalan. Låt fräsa tills det luktar ”Indien”.
|
Tillsätt lök, vitlök och rör om. Blanda ner pumpan och låt fräsa några minuter.
Häll på linser, buljong samt 1 ½ liter vatten. Låt puttra under lock i 10 minuter.
|
Skölj citrusfrukten. Riv skalet fint och pressa ut saften. Vänd ner i soppan.
|
Är soppan tillräckligt mosig för din smak? Då är den klar. Späd med kokande vatten om du vill ha en lösare soppa. Jag tycker inte soppan behöver mer salt men smaka du och se vad du tycker. Peppar, svart eller chili, för mer styrka.
|
Bjud extra gott bröd till och garnera med rostade punpafrön – lägg rensade i kall stekpanna och låt rostas medan pannan blir allt varmare – och några snygga, goda blad…
|
Sugen på något sött som avslutning? Frossa i färska plommon eller någon annan frukt i säong.
|