MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Veckomenyer
Aktuellt

Vårmeny


Med mars månads ingång har våren kommit och det är dags för vårmat. Än är inte riktigt vårens och försommarens primörer här men snart...Så fortsätt att frossa i vinterns fina citrusfrukter, kål, rotfrukter och lök i många färger.

Glöm inte heller bort det stora sortimentet av frysta grönsaker, torkad frukt och baljväxter samt vår fina ekologiska potatis. Frilandsodlad, om än importerad, fänkål, kålrabbi, zucchini, stjälkselleri, broccoli och paprika, tomater från sydeuropas icke uppvärmda växthus är också bra klimatval. 

Tyvärr är det svårt med färskt svenskt lammkött så här års men leta även här i frysdiskarna. Flera sorters fin färsk miljömärkt fisk är däremot lätt att hitta i butiker med fiskdisk. Minns att "nos till svans mat" dvs råvaror av "oädla" köttdetaljer finns i korv, och gör korv till ett bra miljöval. Men inte för mycket och inte för ofta. Rött kött i form av nöt-, fläsk- och lammkött men också nitritsaltade charkuterier bör man inte av hälsoskäl äta för stora mängder av. Senaste rekommendationen är 500 g per vecka.

Till vårens fröjder tillhör förstås också semlor! Givetvis finns de i vårens menyer och bland Mums recept hittar du speciellt läckra semlor, med hemlagad mandelmassa. men också veganska, mjölkfria, semlor. 

Inget är så onyttigt att man aldrig kan äta det och inget är så nyttigt att man bara kan äta det...Samma devis är användbar när det gäller klimat- och miljsösnåla råvaror. Var dags mat är viktigare än tillfälliga frosserier.      

Nizzasallad på svenska foto L Brinck
 


Vi tänker ekologiskt
Ekolådan
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
Svensk ekologisk premiumkyckling
Menigo hållbarhet
Saltå kvarn
Frebaco - Ekologisk Klimatsmart Frukost
KRAV certifiera din restaurang
Ahlgood, 100% växtbaserat
Vetekaka
Midsona